In de zomer van 2006 nam Theo Willemssen mij en een andere oud-kapelaan, Marcus Vankan, mee naar Israël. We verbleven in een hotel aan zee, in Netanya. Ideaal! Eigenlijk zo’n beetje in het midden van het land, een dik uur met de huurauto naar Jeruzalem. Een twee uur naar Nazareth.
Door: Marc Heemels
Ik studeerde toen nog exegese in Rome. Dus bij elke Hebreeuwse tekst: “Marc, wat staat daar?” Marc: “Uhhh….” Ondertussen sprak Theo een aardig woordje modern Hebreeuws. Hij had immers in de jaren ’60 in een kibboets gewoond.
Zijn liefde voor het land was overduidelijk. Oude contacten had hij altijd aangehouden. We hebben dan ook heel wat kennissen bezocht op die reis.
Toen de Nederlandse bisschoppen in 2005 besloten om in ieder bisdom zogenaamde klankbordgroepen op te richten om katholieken meer bekend en vertrouwd te maken met het Jodendom en om de dialoog met de Joden te stimuleren was hij de aangewezen persoon om de groep, de Resonansgroep, als voorzitter en gedelegeerde van de bisschop te gaan leiden.
Voortvarend ging hij aan de slag, met zijn goede vrienden uit Maastricht Benoit Wesly, voorzitter van de Joodse Gemeenschap en Jan Hoen z.g., wethouder en als rooms-katholiek ‘plaatsvervangend rabbijn’, dhr. Wesly vervangend als deze eens niet kon bij een officiële gelegenheid. Ook hun goede vriend de heer Hans Troost uit Heerlen is lid van het eerste uur.
Er is erg veel gelachen, Benoit had altijd wel een witz te vertellen. En in goede sfeer was en is er in ons bisdom enkele keren per jaar gelegenheid elkaar te ontmoeten, bij de voor- of najaarslezing, of bij de Dag van het Jodendom. Theo Willemssen heeft jarenlang mee gedaan in de landelijke werkgroep ‘Dag van het Jodendom’. Ook begeleidde Theo Willemssen met scholieren enkele reizen naar Auschwitz, met het echtpaar van Rens.
“Hem dienen, schouder aan schouder”, zo citeert het conciliedocument Nostra Aetate de profeet Sefanja. In zijn geloof was Theo Willemssen echt Christocentrisch. Heel zijn priesterlijk leven was hij gericht op Christus, de Joodse Rabbi uit Nazareth. Anti-judaïsme of antisemitisme kon hij niet begrijpen en heeft hij altijd trachten te bestrijden.
Precies een jaar geleden gaf hij nog een lezing voor de Resonansgroep getiteld: “Hoe heeft het zover kunnen komen? Het ontstaan en de geschiedenis van antisemitisme in Europa in grote lijnen.”
Een maand geleden gaf hij nog een lezing over het Jodendom aan een grote groep jonge ouders in ons bisdom. Het is van groot belang dat een ‘hoge geestelijke’, zoals Theo Willemssen in ons bisdom was (zelf zou hij deze betiteling ver van zich werpen), zijn stem steeds liet horen, steeds toonde schouder aan schouder te willen staan met zijn Joodse medemens.
Na een kort verblijf in het ziekenhuis van Roermond overleed Theo Willemssen in de nacht van zondag op maandag, 13 november, 82 jaar oud.
Dinsdag 14 november hadden we een lezing van de Resonansgroep in Roermond. We herdachten hem natuurlijk. Vriend Benoit Wesly bad voor hem:
“Moge de ziel van mijn goede vriend Theo, een Ménsch, gebundeld worden in de bundel van het eeuwige leven.”
Theo Willemssen, dank en Sjalom!
Aanstaande zaterdag 18 november zal Theo Willemssen vanuit de kathedraal van Roermond uitgeleide worden gedaan (11 uur).
Marc Heemels is voorzitter van de Resonansgroep Bisdom Roermond. Voor meer informatie nav het overlijden van Theo Willemssen: klik hier.