Joodse Kunst – links

Musea

Joods Cultureel Kwartier Amsterdam
Het Joods Cultureel Kwartier bestaat uit een aantal locaties. Voor een kennismaking met Joodse kunst en kunstvoorwerpen is het Joods  Historisch Museum de locatie bij uitstek. Het JCK biedt de mogelijkheid voor rondleidingen voor diverse groepen. Wie geïnteresseerd is in Joodse manuscripten kan terecht in de eeuwenoude bibliotheek van de Portugese Synagoge, Ets Haim. De manuscripten staan ook online: zie Ets Haim Manuscripts.

Andere musea in Nederland met werken van Joodse kunstenaars zijn o.a.
Stedelijk Museum Amsterdam  (Chagall, Soutine, Pissarro, Liebermann)
– Kunstmuseum Den Haag (Isaac en Jozef Israëls, Jessurun de Mesquita, Lewitt)

Lezingen

Het Joods Historisch Museum organiseert regelmatig lezingen. Voor lezingen in eigen parochie, o.a. over Chagall, kunt u o.a. terecht bij Ruud Bartlema en Jan Henk Hamoen.

Over het werk van Marc Chagall

Webinar
Naar aanleiding van de tentoonstelling in museum Krona ‘Tussen werelden. Chagall & hedendaagse kunstenaars’ (5 juni 2021 t/m 10 oktober 2021)  organiseerde de Katholieke Raad voor het Jodendom en Luce/ Centrum voor Religieuze Communicatie een webinar over het leven en werk van Marc Chagall en werken van hedendaagse kunstenaars. De verschillende inleidingen zijn nog te bekijken:

Presentatie van de tentoonstelling (Gerard Rouwhorst, Joël Cahen en Ronit Eden)
Chagall en École de Paris. (conservator Wouter Prins)
De witte Kruisiging (Cor Sinnema)

Televisie
Krabbé zoekt Chagall. In deze serie vertelt acteur en schilder Jeroen Krabbé over leven en werk van Marc Chagall

Websites
Voor een overzicht van Joodse kunstenaars in Nederland zie het Joods Virtueel Museum.
De website Artsalon Holland geeft een overzicht van bekende kunstenaars en hun werken. Zie bijvoorbeeld het artikel over de Amerikaans-Joodse schilder Mark Rothko.

Kunstvensters heeft een artikel over Joodse kunstenaars in Parijs in het begin van de 20e eeuw.

Op de Amerikaanse website My Jewish Learning is een uitgebreide serie artikelen over Joodse kunst te vinden, van de vroegste Joodse kunstuitingen tot hedendaagse kunst.

Tips om zelf kunst te kijken
Wilt u alleen of met een kleine groep naar museum of tentoonstelling? Er zijn verschillende websites en organisaties die u tips aanreiken om naar kunst te kijken.

Kunst kijken met Ko en Kho
Mestmag
Tekenlokaal
Wieteke van Zijl, Kijken op gevoel