Dag van het Jodendom in Tilburg

Op 17 januari 2014 (de Dag van het Jodendom) worden twee kleine gedenksteentjes (Stolpersteine) aangebracht in het trottoir van een woonhuis in de Burg. Van Meursstraat 5. Hier woonde het Joodse echtpaar Bobby (Franz Robert) Spier en Tineke (Justine Leonie) Spier-Bendien dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen. Hierbij is ook familie van Bobby uit Amerika en een neef van Tineke aanwezig. Voorafgaand aan en na afloop van de ceremonie zijn er enkele activiteiten in en rond de kerk van Petrus en Paulus aan de Vierwindenlaan.

Struikelstenen zijn kleine vierkante steentjes van 10x10x10 cm met aan de bovenzijde een messingplaatje met inscriptie. De stenen worden geplaatst voor het huis van waaruit, in dit geval, Joodse inwoners van Tilburg in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en naderhand vermoord in de concentratiekampen. De inscriptie op de steen vertelt niet alleen de naam, geboortedatum en de datum waarop die persoon is vermoord, maar ook de datum van de arrestatie, de gevangenis en de deportatie.

Deze slachtoffers hebben geen graf en met deze ‘Struikelstenen’ worden de namen van onze medeburgers weer terug naar hun laatste (t)huis gebracht.

De kerkgemeenschap van Petrus en Paulus en basisschool Christoffel hebben elk één steentje geadopteerd. Voor iedere bewoner een steen. In de toekomst zal er jaarlijks rond 27 oktober (de dag waarop Tilburg werd bevrijd) aandacht besteed worden aan dit kleine monumentje.

site: www.struikelstenen.nl
Parochiecentrum Petrus en Pauluskerk: Vierwindenlaan 11
Tel: 013-4670580