Podcast: Tineke de Lange over de Dag van het Jodendom

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de bezetting door de nazi’s. Over ruim een maand staat daarom de Dag van het Jodendom op 17 januari 2020 in het teken van ‘bevrijding en vrijheid’.

Tineke de Lange is beleidsmedewerker voor de contacten met het Jodendom vanuit de R.-K. Kerk in Nederland en betrokken bij de voorbereiding van de Dag van het Jodendom. In een podcast op de website Katholiekleven.nl een gesprek met Tineke. Deze is hier te beluisteren.

Over de podcast
De relatie met het jodendom is belangrijk voor de Katholieke Kerk. Tineke: “Wij stammen allemaal af van het jodendom uit de eerste eeuw. Jezus was een jood, zijn familie was joods, zijn leerlingen waren joods, de eerste christenen waren joods. Het Nieuwe Testament bestond nog niet in de tijd van Jezus. De enige Bijbel die Jezus had, was de joodse Hebreeuwse Bijbel van zijn voorvaderen.

Vanwege 75 jaar bevrijding vertelt Tineke de Lange over bevrijding en vrijheid als maatschappelijk actueel thema. Aan de hand van het Exodusverhaal vertelt ze ook over ‘bevrijding en vrijheid’ als gelovig thema. In de Joodse en christelijke traditie is ‘bevrijding’ een kernbegrip. Het Bijbelboek Exodus vertelt over de bevrijding van het volk Israël uit de slavernij van het machtige Egypte. Dit verhaal van de uittocht is door de eeuwen heen doorverteld, gevierd en gezongen. Nog steeds putten mensen hieruit troost, kracht en inspiratie.

‘Vrijheid’ stelt ook een persoonlijke vraag. Wanneer ben je vrij? Je kunt je bijvoorbeeld afvragen hoe vrij je bent als je in de schuldsanering zit, als je verslaafd bent aan je smartphone, of aan alcohol of drugs. Er zijn allerlei zaken die onvrij kunnen maken.

De Dag van het Jodendom is een initiatief van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en wordt inhoudelijk ondersteund door de Katholieke Raad voor het Jodendom.

Bron: Katholiekleven.nl